Totalno pomračenje | Čovek magnet

Pre 3 godine smo sa NEmanja Djordjevic i Milovan Suvakov i Društvom za promociju i popularizaciju nauke došli na ideju da napravimo TV serijal Totalno pomračenje koji će raskrinkavati kvazi naučne pojave u Srbiji koje bezdušno i uglavnom na prvim stranama popularizuju tabloidi, a i ostali mediji (poslednji slučaj http://www.blic.rs/…/djordano-dzaba-si-spaljen-da-l…/2qxf4cp) u Srbiji. Ideja je prošla na konkursu CPN i napravili smo pilot epizodu kojom smo predstavili i objasnili zablude oko onih ljudi koje pojedini mediji nazivaju Magnetima. Ovim obrazovno naučnim pilotom smo pokušali da ponudimo serijal nekoj od domaćih TV kuća. Zapravo jedina izgledna adresa za emitovanje i produkciju ovakvog sadržaja u Srbiji je Javni servis – RTS. Jedina TV kuća u Srbiji koja ima redakciju za školski, dokumentarni, naučno-obrazovni program… Nažalost, uz standardno objašnjenje “para nema” serijal Totalno pomračenje kako stvari stoje nikada neće biti snimljen. Članom 10 zakona o javnom servisu RTS je dužan da obezbeđuje najmanje 10% godišnjeg programskog vremena ili najmanje 10% godišnjeg programskog budžeta, za audio-vizuelna dela evropske nezavisne produkcije, izuzimajući vreme namenjeno za vesti, sportske događaje, igre, reklame, teletekst i televizijsku prodaju. Satisfakciju nam je pružala činjenica da su na konkursima Javnog servisa urednici redakcija redovno birali naše programe kao one koje bi od eksternih želeli da programiraju na kanalima Javnog servisa. Jedno od mesta gde je zapinjalo je Programski odbor RTS (koji oslikava raspored snaga i uticaja iz Skupštine Srbije), mestu gde razum, opšte i javno podležu ličnim, partijskim, i ko zna kojim sve interesima. Ne mislimo da je ovaj pilot idealan TV program, ali smo uvereni da bi on i serijal koji bi ga sledio doprineo razjašnjenju nečega što mediji predstavljaju “fenomenom” dovodeći u zabludu građane Srbije popularizacijom ljute kvazi nauke. U nadi da dolazi vreme kada će masovni mediji početi da popularizuju nauku, a ne kvazi nauku predstavljamo Vam naš pilot Totalnog …

Kako se troši naš novac?

Producirali smo video spotove koji promovišu Otvorenu upravu. Odgovornost, transparentnost i učešće građana u vođenju i upravljanju sistema. Građani traže učešće u donošenju odluka. Vdeo klipovi: prvi, drugi. Treći je pred vama:

Opstanak Magacina

Opstanak Magacina u Kraljevića Marka, jednog od najdinamičnijih centara kulture u Beogradu, konstantno je pod znakom pitanja zbog nerazumevanja gradskih vlasti, uprkos tome što je dostupan svima zainteresovanima po principu otvorenog kalendara i što na taj način zajednički rade brojne organizacije i pojedinci iz najrazličitijih polja kulture, ostvarujući ogroman broj programa kojima daju nemerljiv doprinos nezavisnoj kulturnoj sceni i ukupnoj kulturnoj ponudi u Beogradu. Pored kraće verzije, producirali smo film o istorijatu rada u ovom prostoru.

Korak po korak

  Započet je proces naplate dobrih ideja. Start up-ovi i socijalna preduzeća koja po aktuelnim standardima ne bi ispunili uslove za dobijanje kredita će ih ipak dobijati u zavisnosti od kvaliteta njihovih poslovnih ideja. Učestvovali smo u produkciji video klipova koji će usmeravati početnike u tome kako i na koji način da predstave svoje poslovne vizije programu Korak po korak Erste banke.    

Video za FB i Instagram

Za Erste banku smo producirali serijal video klipova o sredinama u kojima Erste u Srbiji posluje. Serijal promoviše video prilagođen zahtevima korisnika društvenih mreža.  Kvadratnog je formata kako bi se gledao i na mobilnim telefonima, sa velikim slovima, prilagođen gledanju na mute.

Šaponji i Čaviću Nagrada za životno delo!

  Naši dječarci Dušan Šaponja i Dušan Čavić zabiše Nagradu za životno delo na VII Mikro FAF – Festivalu međunarodnog amaterskog i nezavisnog kratkog filma. Nagradu im je dodelio žiri u sastavu: Milutin Petrović, Miloš Tomić i Miloš Gojković (Gojko iz Čačka). Na fotografiji laureati slave nakon dodele priznanja.

Istinomer

Od decembra 2015. godine na nedeljnom nivou, kao izvršna produkcija, učestvujemo u proizvodnji TV izdanja emisije Istinomer – Fakat. Više o tome: ovde.